Blog, Doe-het-zelf

Egaline vloer als afwerkvloer

Egaline-afwerkvloer- afbeelding

Een egaline vloer geeft een mooie luxe uitstraling aan de ruimte waarin deze wordt gelegd. Ben je benieuwd of een egaline vloer als afwerkvloer kan dienen? Lees dan snel verder.

Is egaline geschikt om te gebruiken als vloer?

Egaline is een materiaal welke erg sterke en flexibele eigenschappen heeft. Dat maakt het materiaal uitermate geschikt om te gebruiken als ondervloer, maar dus ook als afwerkvloer. Egaline als ondervloer is zo ondermeer geschikt voor tegels, laminaat, pcv of parket. Maar juist doordat egaline erg sterk wordt bij uitharding kan egaline als afwerkvloer dienen.

De vloer egaliseren: aan welke kosten moet ik denken?

De kosten voor het egaliseren van de vloer lopen uiteen. Allereerst is er verschil in kosten tussen het egaliseren van een betonvloer en een houten vloer.

 • Voor een betonvloer rekent de vakman gemiddeld tussen de €10 en €25 per m2.
 • Voor een houten vloer rekent de vakman gemiddeld tussen de €45 en €75 per m2.

De voor- en nadelen van een egaline vloer

Een egaline vloer als afwerkvloer zou je kunnen kiezen vanwege het robuuste uiterlijk. Bovendien zorg je met egaliseren voor een mooie strakke vloer. Egaline is dus prima geschikt om te gebruiken als afwerkvloer. echter zijn er ook een aantal nadelen waar rekening mee gehouden dient te worden. Zoals de  kans op scheur- en vlekvorming. Ook kunnen er scheuren in de egaline ontstaan. Scheuren kunnen optreden tijdens het drogen, maar ook de samenstelling van het product kan resulteren in scheurvorming. Indien dit niet gewenst is zou egaline als onderlaag gebruikt kunnen worden waarna bijvoorbeeld een gietvloer wordt gelegd.

Benodigdheden voor het aanbrengen van de egaline vloer

Voor het aanbrengen van egaline is wat geduld nodig. Er zijn verschillende benodigdheden welke je nodig hebt bij het egaliseren van de vloer. Deze benodigdheden maken het egaliseren van de vloer ook makkelijker. We hebben het egaliseer gereedschap en meer voor je op een rijtje gezet:

 • Egaline: het basisproduct voor het egaliseren van de vloer;
 • Water: meng de aangegeven hoeveelheid water met de egaline;
 • Mengemmer: met de mengemmer kan je de egaline eenvoudig met water mengen;
 • Elektrische menger: welke het eenvoudig maakt om de egaline aan te maken;
 • Primer: de primer wordt voor het egaliseren aangebracht en zorgt voor optimale hechting van de egaline;
 • Roller of Kwast: voor het aanbrengen van de primer;
 • Egaliseerrakel of Vloerspaan: voor het verdelen van de egaline over de vloer;
 • Maatemmer of Waterdoseerunit: voor het aflezen of doseren van de juiste hoeveelheid water;
 • Prikroller: voor het verwijderen van luchtbellen. Niet gebruiken indien egaline dient als afwerkvloer!

Daarnaast zijn er nog andere handige benodigdheden, zoals een egaliseerkar en egaliseerschoenen. Voor de professional zijn dit benodigdheden welke niet mogen ontbreken.

Een egaline vloer aanbrengen – stappenplan

1 – Zorg voor een geschikte ondervloer

De ondervloer is de fundering van de egaline vloer. Zonder geschikt ondervloer gaat een egaline vloer niet werken. Maar waaraan voldoet dan een geschikte ondervloer? Het is belangrijk dat de ondervloer duurzaam en vloeistofdicht is. Zo is de tegelvloer, betonvloer, maar ook de houten vloer uitermate geschikt als ondervloer voor de egaline.

2 – Ondergrond voorbereiden

En nu het daadwerkelijke aanbrengen van het systeem. Het opbouwsysteem bestaat uit meerdere lagen. We zorgen er eerst voor dat de ondergrond vrij is van vuil, stof en vet. Eenmaal een schone vloer? Dan is het tijd om de voorstrijk voor de vloer (primer) aan te brengen. De primer brengen we aan om voor goede hechting tussen de ondergrond en de egaline te zorgen. Het aanbrengen van de primer kan door middel van een roller of een kwast.

3 – Egaline verwerken

Bij het juist verwerken van de egaline is het van belang om naar de verwerkingsgegevens op de verpakking te kijken. Voor het verwerken van egaline heb je een mengemmer nodig. Allereerst giet je de afgemeten hoeveelheid water in de mengemmer. Daarna dient de egalisatiemortel toegevoegd te worden aan de mengemmer. Voor het mengen gebruik je een elektrische menger met de juiste mengstaaf. Het doel van het mengen moet zijn dat er een homogeen, klontvrij mengsel ontstaat. Let op dat er niet te lang wordt gemengd, in de meeste gevallen is 3 á 4 minuten voldoende. Laat de egaline rijpen voor 1 á 2 minuten en meng vervolgens nogmaals voor 1 minuut.

4 – Egaline aanbrengen

Hierna is het tijd voor het aanbrengen van de egaline. Breng de egaline geleidelijk aan vanuit de mengemmer. Zorg ervoor dat er nat-in-nat wordt gewerkt, dat gebeurt door ruim binnen de verwerkingstijd het volgende mengsel tegen het al gegoten mengsel aan te gieten.

Het goed verdelen van de egaline kan gebeuren met de egaliseerrakel of vloerspaan. De dikte van de egaline is afhankelijk van de ondergrond en de vlakte ervan. Een egaline vloer is eigenlijk nooit dikker dan 50 mm. Na het verdelen kan de prikroller erdoorheen gehaald worden. Gebruik geen prikroller als de egaline dient als afwerkvloer!

5 – Egaline uitharden

Wanneer de vloer netjes geëgaliseerd is begint het uitharden. De droogtijd van egaline is afhankelijk van het product, de dikte van de egalinelaag en omgevingsfactoren als temperatuur. Lees goed de specificaties op de verpakking. Hierin wordt vermeld wat de droogtijd is. Gemiddeld is het goed om 12 uur per mm uithardingstijd aan te houden.

Veel gestelde vragen over egaline vloeren

Kan egaline op vloerverwarming?

Egaline is krimpvrij en dat maakt egaline op vloerverwarming een uitstekende oplossing. Het is zelfs een van de meest gebruikte combinaties. Wanneer je de leidingen voor de vloerverwarming in de vloer laat frezen is het aanbevolen om de vloer vervolgens te egaliseren. Dus ja, egaline is zeer geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Let wel op: voor de vloer geëgaliseerd kan worden is het belangrijk om de gefreesde sleuven dicht te smeren met reparatiemortel. Egaline kan er namelijk voor zorgen dat de leidingen gaan drijven en bovendien krijg je geen egale vloer.

Welke ondergronden zijn geschikt om te egaliseren?

Er zijn heel wat ondergronden geschikt om te egaliseren. In de basis is het belangrijk dat het een harde stabiele ondergrond is welke vloeistofdicht is. Ook dient de ondergrond eerst vrijgemaakt te worden van vet, vuil en stof. Een aantal voorbeelden van soorten ondergronden welke gebruikt kunnen worden zijn:

 • Tegelvloer
 • Betonvloer
 • Houten vloer
 • Magnesiet vloer
 • Anhydriet vloer
 • Zandcement vloer
 • Fermacell vloer
 • Kunststof (noppenplaten vloerverwarming)

Hoe dik moet de egalisatielaag zijn?

Er is geen regel wat betreft de gewenste egalisatielaag. De dikte van de egaline is afhankelijk van een aantal factoren. Hoe vlak is de ondergrond bijvoorbeeld? Een vlakke ondergrond mag een dunnere laag egaline bevatten dan een ondergrond met hobbels. Deze hobbels moeten namelijk goed weggewerkt worden. Anders is dit terug te zien in de egaline vloer. Bij een vrijwel vlakke ondergrond adviseren wij een laagdikte van 3 mm. De meeste soorten egaline zijn tevens bureaustoelvast bij deze laagdikte.

Wat is de droogtijd van egaline?

De egaline droogtijd is afhankelijk van het product en een aantal omgevingsfactoren. Kamertemperatuur wordt aangeraden bij het drogen van de egaline. Een te lage temperatuur kan ervoor zorgen dat de egaline niet snel genoeg droogt. Ook dient de ruimte goed geventileerd te worden. Wanneer vochtige lucht niet uit de ruimte kan verdwijnen biedt het de egaline geen mogelijkheid om goed te drogen.

Wanneer is egalisatiemiddel beloopbaar?

De vuistregel welke gehanteerd wordt is 12 uur per 1 mm dikte voor het volledig uitharden. De egaline is echter al eerder beloopbaar. Zo is Atlas SMS 30 egaline al na 4 uur beloopbaar. Zorg wel voor de juiste omstandigheden. Zo kan een lage temperatuur ervoor zorgen dat het drogingsproces vertraging oploopt.