Toont alle 12 resultaten

OVERIGE CATEGORIEËN

Vloercoating

Een vloercoating is een harde kunststof, zoals epoxy, welke beschermende eigenschappen heeft. Waar de vloercoating zich prima leent voor de industrie, zien we dit product ook steeds vaker terug in woningen. Het is dan ook niet voor niets razend populair. Met de veelzijdigheid van een vloercoating kan dit product gebruikt worden voor iedere woonkamer.

De verschillende soorten vloercoatings

Er zijn verschillende soorten vloercoatings. Deze coatings zijn elk gemaakt van een eigen materiaal. Een vloercoating is vrijwel altijd een 1-component of 2-componenten coating. Een 2-componenten vloercoating bestaat uit een hars en verharder welke met elkaar gemengd dienen te worden. 1-component vloercoating bestaat uit één mengsel waarbij het wordt aangeraden vooraf de dispersie goed te mengen. In de basis is een 2-componenten vloercoating sterker dan een 1-component coating. Een extra eigenschap van de 2-componenten vloercoating is de uithardingstijd welke korter is dan de 1-component variant. De meest bekende vloercoatings welke je hebt zijn epoxy, polyurethaan en acrylaat. Elke variant heeft hun eigen unieke eigenschappen en allemaal worden ze voor specifieke toepassingen gebruikt:

  1. Een polyurethaan vloercoating heeft de eigenschappen om zacht en flexibel te zijn. Tevens is het materiaal UV-bestand. Een polyurethaan vloercoating dient vaak als anti-verkleuringsmiddel op gietvloeren of op bestaande vloercoatings. Deze coating is veelal terug te zien in woningen, winkels of kantoren.
  2. Een epoxy vloercoating heeft als unieke eigenschappen om enorm stootvast te zijn. Ook is het goed bestand tegen chemische middelen. Dit maakt de coating uitermate geschikt voor een industriële omgevingen als fabrieken en werkplaatsen.
  3. Een acrylaat vloercoating heeft als unieke eigenschaap om zuurbestendig te zijn. Dit maakt de vloercoating uitermate geschikt voor de agrarische sector.

De vloercoating kleuren

Het is mogelijk om een kleur te kiezen voor jouw vloercoating. Wij kunnen op aanvraag kleur toevoegen aan de coating. Er zijn eindeloos veel kleuren beschikbaar. Zo zijn alle kleurcodes uit het RAL en NCS-spectrum beschikbaar. Beschik je over de juiste kleurcode? Dan is het veelal mogelijk om deze kleur toe te voegen aan de coating.

Wat zijn de voordelen van vloercoating?

Een vloercoating kan erg voordelig zijn voor jouw vloer. Wij hebben de grootste voordelen voor je op een rijtje gezet:

  • Vrijwel elke kleur uit het RAL en NCS-spectrum kan toegevoegd worden aan de vloercoating;
  • Een vloercoating is (afhankelijk van het type) bestendig tegen chemicaliën;
  • Het onderhoud is gemakkelijk;
  • Een vloercoating is niet duur;
  • Een vloercoating maakt de vloer vloeistofdicht;
  • De vloercoating maakt de vloer zeer slijt- en stootvast.

Vloercoating of gietvloer: de verschillen

Je bent op het punt gekomen dat de vloer gelegd dient te worden. Er ligt al een geschikte ondervloer en daarom maakt het niet uit of je voor een vloercoating of gietvloer kiest. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen de twee en waar doe je goed aan? Laten we zeggen dat de gietvloer massiever is. Tevens heeft een gietvloer een minimale dikte van 2 mm en er wordt altijd één of meerdere PU coatings als toplaag op aangebracht. Het aanbrengen van een gietvloer vraagt om vakmanschap. Een vloercoating is daarentegen gemakkelijker aan te brengen. Het is een toplaag welke op een egale vloer wordt aangebracht. Een vloercoating is dan ook goedkoper dan een volledig nieuw gietvloer. Je bespaart al snel tot de helft van de kosten met een vloercoating t.o.v. de gietvloer.

Vloercoating prijs: kosten per m2

Je hebt de keuze gemaakt om voor een vloercoating te gaan. Goede keus! Maar aan welke kosten moet je precies denken? Dit is afhankelijk van de ondergrond en het type vloercoating dat je kiest. Ook kunnen de kosten per m2 lager worden wanneer er een grote ruimte bedekt dient te worden met vloercoating. Een vloercoating is al verkrijgbaar vanaf €25 per m2 inclusief manuren. Wanneer je de vloercoating zelf gaat aanbrengen kunnen de kosten nog lager liggen.

Hoeveel lagen vloercoating dien ik aan te brengen?

Het is aan te raden om minimaal 2 lagen vloercoating aan te brengen. Zo weet je zeker dat de vloercoating voldoende is aangebracht. Bedenk van te voren goed hoeveel lagen je gaat aanbrengen voordat je gaat beginnen. Zo weet je hoeveel materialen je in huis moet halen. Vergeet ook geen primer toe te voegen voordat de vloercoating aangebracht wordt. Een primer zorgt namelijk voor betere hechting van de vloercoating aan de ondergrond. Tot slot raden wij ook aan om in het geval van het gebruik van epoxy vloercoating een PU coating als toplaag aan te brengen. Zo creëer je een mooie matte uitstraling en bovendien is deze toplaag minder gevoelig voor krassen en scheuren.

Vloercoating aanbrengen – stap-voor-stap

Een vloercoating kan je zelf aanbrengen, hier is geen specialistische expertise voor vereist. Wij vertellen je stap-voor-stap hoe je vloercoating kan aanbrengen.

1 – De benodigdheden

Voordat je vloercoating kan aanbrengen zijn er een aantal benodigdheden welke in huis gehaald dienen te worden. Deze benodigdheden zijn vereist om de vloercoating goed aan te kunnen brengen. Je dient de volgende producten in huis te halen:

  • Vloercoating: bepaal welke vloercoating in jouw situatie het meest geschikt is (of bel ons voor vrijblijvend advies);
  • Primer: het primeren van de vloer optimale hechting van de vloercoating;
  • Mengemmer: met een mengemmer kan je de componenten van de vloercoating goed mengen;
  • Elektrische mixer: voor het eenvoudig mengen van de primer en vloercoating;
  • Tape: voor het beschermen van de randen welke niet met vloercoating bedekt mogen worden;
  • Handschoenen: het is aan te raden 1 paar per laag te gebruiken;
  • (Blok)kwast: voor het eenvoudig aanbrengen van de vloercoating bij de randen van de ruimte en voor kleine ruimtes. Gebruik 1 kwast per laag;
  • Roller: met de roller kan je snel en eenvoudig de vloercoating op de ondergrond aanbrengen. Gebruik 1 roller per laag.

2 – Het voorbereidende werk

Voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor het aanbrengen van vloercoating. Voorafgaand is het belangrijk om de ondervloer te controleren. Is deze wel geschikt voor het aanbrengen van een vloercoating? Bij het controleren van de vloer dient met het volgende rekening gehouden te worden:

  • De vloer dient een minimale druksterke van C30 te hebben;
  • De vloer dient egaal, droog en stofvrij te zijn.

Is de ondergrond in orde? Zorg dan dat je alle benodigdheden van het bovenstaande lijstje in huis haalt. Alleen dan kan je professioneel en zorgvuldig te werk gaan. Voordat je aan de slag gaat met de primer en de vloercoating aanbrengen dienen de randen afgeplakt te worden. Zo voorkom je dat er materiaal wordt aangebracht op plekken waar dit niet de bedoeling is.

3 – De primer aanbrengen

De primer breng je aan als onderlaag. Deze onderlaag zorgt ervoor dat de vloercoating straks goed aan de ondergrond kan hechten. Voordat de primer aangebracht dient te worden is het belangrijk dat de ondergrond vrij is van vuil, stof en vet. Zo, tijd voor de primer. Afhankelijk van het type ondergrond heb je een primer aangeschaft. Dit kan een 1-component of 2-componenten primer zijn. Hou rekening met eventuele menginstructies. Deze staan vermeld op het technische datablad. Breng de primer eerst aan bij de randen met een (blok)kwast. Deze blokkwast kan ook in het geval van kleine ruimtes van pas komen. Alle randen gehad? Dan is het tijd om de rest van de primer aan te brengen in de ruimte. Hiervoor gebruik je de roller, want dit gaat een stuk sneller. Is de primer in de volledige ruimte aangebracht? Nu is het wachten tot de primer is uitgehard. Raadpleeg altijd het technische datablad en/of leginstructies voor de exacte droogtijd.

4 – De vloercoating aanbrengen

Is de primer gedroogd? Dan is het tijd om de vloercoating aan te brengen. Voorafgaand dienen de componenten van de vloercoating met elkaar gemengd te worden. Kijk voor de exacte instructies op de productverpakking van de vloercoating. Nadat de vloercoating gemengd is, is het tijd om de vloercoating aan te brengen. Breng de vloercoating allereerst met een kwast aan bij de randen. Hierna begint het werk met de roller. Verdeel de vloercoating goed langs de randen. Dat geeft genoeg tijd om de vloercoating goed over de gehele vloer te verdelen. Klaar met aanbrengen? Er kan voor gekozen worden om een tweede laag aan te brengen. Deze tweede laag dient 16 uur na de eerste laag aangebracht te worden. Na het aanbrengen van de eventuele tweede laag kan het drogen beginnen. Hou ook weer rekening met de droogtijd welke aangegeven is op het technische datablad en/of de leginstructie. Voor de vloercoating is dit vaak 24 uur. Echter na 72 uur is zware belasting van de vloer pas aan te raden. Heb hier dus geduld mee.

5 – Het aanbrengen van een PU toplaag

Tot slot kan ervoor gekozen worden om een PU coating als toplaag aan te brengen. Een PU coating als toplaag heeft als voordeel dat er minder krassen en scheuren in de toplaag ontstaan. Bovendien geeft een PU toplaag een matte uitstraling welke voor woonruimtes zeer geschikt is. Hou bij het aanbrengen van de PU toplaag rekening met de droogtijd op het technische datablad en/of de leginstructie.

Vloercoating bestellen bij RBMB.nl

Advies nodig bij het bestellen van de juiste vloercoating? Neem gerust contact op met onze klantenservice welke jou voorziet van het juiste advies. Zo weet je altijd zeker dat je de juiste producten in huis haalt voor het aanbrengen van de vloercoating.