Toont alle 4 resultaten

OVERIGE CATEGORIEËN

Epoxy vloercoating

Epoxy vloercoating is een hoogwaardige coating welke uit twee delen bestaat, epoxyhars en verharder. Epoxyhars en verharder worden voorafgaand voor het aanbrengen met elkaar gemengd, wat resulteert in een coating met een zeer goede hechting. De epoxy vloercoating droogt zeer snel en is bovendien zeer goed bestand tegen chemicaliën. Een epoxy vloercoating heeft een hoge duurzaamheid, is UV-bestendig en heeft een goede slijtvastheid. De dikte van de epoxy vloercoating is afhankelijk van het type coating en kan variëren tussen 0,3 en 0,6 mm. Een andere veelgebruikte vloercoating is de PU (polyurethaan) vloercoating. In tegenstelling tot de epoxyvloer heeft PU een mindere hardheid. Wel is de coating flexibeler.

Waarom is epoxy vloercoating zo populair?

Epoxy vloercoating is één van de meest populaire en duurzame coatings. Het heeft een uitstekende weerstand tegen chemicaliën en is zeer goed bestand tegen schuren en stoten. Dat maakt de coating niet alleen ideaal voor woningen, maar ook zeer geschikt voor garages, werkplaatsen, showrooms en magazijnen. De coating droogt snel, heeft een uitstekende hechting en kan op vrijwel elk oppervlak aangebracht worden. Tot slot is het product verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren. Zo zijn er vloercoating kleuren voor vrijwel elke ruimte.

Epoxy vloercoating of epoxy gietvloer?

In de basis is een epoxy vloercoating goedkoper dan een epoxy gietvloer. Echter is de stootbelasting van een epoxy gietvloer vele malen hoger. Ook is de chemische bestendigheid van een epoxy gietvloer hoger. Dat is dus de voornaamste afweging welke gemaakt dient te worden. Wordt de ruimte waar de epoxy vloer komt te liggen veel belast of valt dit eigenlijk wel mee? In dat geval is de epoxy vloercoatig namelijk een mooie betaalbare oplossing.

Epoxy vloercoating aanbrengen: voorbereiding is belangrijk

Het aanbrengen van een epoxy vloercoating kan in een aantal stappen. Voor het beste resultaat is het belangrijk deze stappen zorgvuldig worden afgewerkt. Alleen zo blijft de epoxy vloer jarenlang mooi en bovendien kras- en stootvast. Een epoxy vloercoating wordt volgens een systeemopbouw aangebracht. Deze ziet er als volgt uit:

1 – Primer

Eerst dient de primer aangebracht te worden. Op basis van het vloertype zoek je een geschikte vloerprimer uit. Voordat de primer aangebracht wordt is het belangrijk om de vloer vrij van vet, vuil en stof te maken.

2 – Epoxy vloercoating (eerste laag)

Wanneer de primer is aangebracht is het tijd om de coating aan te brengen. De vloercoating bestaat uit 2 componenten. Deze componenten dienen met elkaar gemengd te worden. Bij de vloercoating wordt altijd een handleiding inclusief menginstructies geleverd. Het wordt sterk aanbevolen deze handleiding aandachtig door te nemen alvorens je aan de slag gaat met het mengen. Zo voorkom je dat het materiaal straks niet werkbaar is. De coating kan direct op de meeste ondergronden aangebracht worden. Dit doet je met een roller. Alvorens de gehele vloer bedekt gaat worden is het verstandig om een hechtproef aan te brengen. Zo weet je of het materiaal goed hecht op de ondergrond.

3 – Epoxy vloercoating (tweede laag)

Indien gewenst kan er een tweede laag aangebracht worden. Een tweede laag zorgt voor een strakke afwerking. Het wordt aangeraden om de tweede laag aan te brengen alvorens de eerste laag droog is.

4 – Een PU coating aanbrengen over de epoxy coating

Veelal is het gebruikelijk om een PU coating over de epoxy coating aan te brengen. Een PU coating zorgt voor een matte uitstraling wat wenselijk is voor woonruimtes. Bovendien is PU een flexibel materiaal wat voor minder zichtbare krassen zorgt ten opzichte van epoxy. Een laatst bijkomend voordeel is dat PU minder snel scheurt dan epoxy. Ook zorgt een PU coating voor UV bescherming.

Veel gestelde vragen

Welke ondergrond heb ik?

Je kan niet zomaar elke vloercoating op elke ondergrond aanbrengen. Allereerst is het goed om te bepalen of de ondergrond van voldoende kwaliteit is om de vloercoating aan te brengen. Indien nodig zou je eventuele beschadigingen en/of gaten kunnen repareren met epoxygel. Is de vloer ongelijk? Dan is het eerst nodig om de vloer te egaliseren met egaline. Als de kwaliteit van de ondergrond is goedgekeurd is het belangrijk dat je weet wat voor ondergrond het is.

Wat is de droogtijd van epoxy vloercoating?

Bij het uitharden van de coating is het belangrijk om rekening te houden met de droogtijd. Veel epoxy vloercoatings zijn na 24 uur beloopbaar en na 48 uur licht belastbaar. Volledige uitharing vindt veelal na 7 dagen plaats. Omgevingsfactoren als temperatuur en luchtvochtigheid zijn belangrijke factoren in het droogproces. Bij een lage temperatuur kan het drogen namelijk veel meer tijd in beslag nemen. Het is aanbevolen een minimale temperatuur van 10 graden Celcius en maximaal 25 graden Celcius aan te houden. De relatieve luchtvochtigheid dient maximaal 80% te zijn.   Waarom is het aanbrengen van een epoxy vloercoating niet zonder risico? Alvorens de coating wordt aangebracht is het van belang om een aantal zaken te controleren. Eventuele bestaande coatings op de vloer of andere verflagen dienen gekeurd te worden. Bladdert of schilfert de laag? Dan kan hier niet zomaar een coating op worden aangebracht. Er vindt dan geen optimale hechting plaats. Het bestaande oppervlak dient vooraf ook goed schoon, droog en vrij van stof en andere verontreinigingen gemaakt te worden. Verontreinigingen kunnen verhinderen dat de nieuwe coating zich goed aan het oppervlak hecht.

Epoxy vloercoating bestel je eenvoudig bij RBMB.nl

Bij RBMB.nl verkopen we alleen epoxy vloercoating van de hoogste kwaliteit én tegen de laagste prijs. Heb je aanvullende vragen over onze vloercoating? Of vragen over het aanbrengen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.