Doe-het-zelf

Egaline droogtijd: hier moet je op letten

Egaline droogtijd RBMB

Net als alle vloercoating en gietvloeren heb je met droogtijd te maken. Het is belangrijk om de droogtijd na egaliseren te weten zodat je daarna aan de slag kunt met het leggen van de vloer. Wij vertellen je graag meer over het drogen van egaline en beantwoorden de veel gestelde vragen.

Wat is de droogtijd van egaline?

Gemiddelde droogtijd van egaline ligt tussen de 12 en 48 uur. Echter is er ook egaline verkrijgbaar met een droogtijd van 4 uur. Er zijn een aantal factoren welke de exacte droogtijd bepalen.

Wanneer is egaline beloopbaar?

Er is een verschil tussen de droogtijd en beloopbaarheid van egaline. Egaline is al eerder beloopbaar, maar dat betekent nog niet dat de vloer volledig uitgehard is. Over het algemeen is egaline na 4 uur beloopbaar. Dat betekent dus dat er over de egaline gelopen kan worden. Bekijk het technische productblad geleverd bij het product om te achterhalen wanneer de egaline exact beloopbaar is. Voor het droogproces wordt het aangeraden een temperatuur van tussen de 15 en 23 graden Celsius aan te houden. De ideale luchtvochtigheid is tussen de 50 en 60 procent. Maar hoe weet ik zeker of de egaline vloer beloopbaar is? Dit kan je vaak zien aan de vochtplekken op de vloer. Wanneer deze vochtplekken aanwezig zijn is het aangeraden om nog even te wachten met het lopen op de vloer. Wanneer de vochtplekken volledig verdwenen zijn kan je de vloer belopen.

Hoe weet ik zeker dat de egaline droog is?

In de praktijk is er vaak weinig tijd om egaline te laten drogen. De volgende klus ligt namelijk alweer te wachten, zoals bijvoorbeeld het leggen van de nieuwe vloer. Het wordt aangeraden niet eerder op de vloer te lopen dan de aangegeven droogtijd op het technische datablad aangeeft. Zijn natte plekken zichtbaar aanwezig op de vloer? Dan kan je met vrij veel zekerheid vaststellen dat de vloer nog niet droog is. Als je zeker wilt weten dat de egaline helemaal droog is, gebruik dan een vochtmeter. De professional welke de vloer komt egaliseren heeft deze veelal bij zich.

Is er geen vochtmeter aanwezig? Dan is er ook nog een handig trucje om te bepalen of er vocht in de egaline zit. Pak een flink plastic folie en plak deze met tape op het oppervlak van de egaline. Wacht nu 24 uur. Is er veel vocht aanwezig aan de onderkant van de plastic folie? De egaline is dan nog niet droog.

Snel drogende egaline

Voordat je over de vloer kunt lopen dient de egalisatie voldoende droog te zijn. Wij bieden snel drogend egalisatiemiddel van het merk Eurocol aan. Wanneer de dikte van de laag egaline maximaal 2 mm is, is de vloer al na 3 uur bekleedbaar!

Op welk moment kan ik de nieuwe vloer leggen?

Wanneer er een nieuwe vloer over de geëgaliseerde vloer komt te leggen is het belangrijk dat de vloer voldoende droog is. Er mag maximaal 4% vocht in de egaline aanwezig zijn. Wanneer er een afwerkvloer over de niet volledig droge ondervloer komt te liggen kan dit de egalisatielaag beschadigen. Daarom raden wij aan minimaal één volledige dag te wachten voor de vloer gelegd wordt. Wil je echt helemaal zeker weten dat de egalinevloer goed droog is? Wacht dan minstens vijf dagen als er geen haast bij is.

Welke factoren bepalen de droogtijd van egaline?

De ideale situatie voor het drogen is afhankelijk van meerdere factoren. Welke factoren beïnvloeden het drogingsproces dan precies?

  • De laagdikte van de aangebrachte egaline; een dikkere laag egaline heeft meer tijd nodig. Bepaal vooraf welke dikte nodig is voor jouw egaline vloer.
  • Temperatuur van de ruimte; een temperatuur tussen de 15 en 23 graden Celcius is aanbevolen. Echter is een verwerkingstemperatuur tussen de 10 en 25 graden Celsius geen probleem.
  • Luchtvochtigheid van de ruimte; een relatieve luchtvochtigheid tussen de 50 en 60 procent is aanbevolen bij het drogen. Bij het verwerken van de egaline wordt echter een relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en 80 procent aanbevolen.
  • Het soort egaline; de keuze voor het soort egaline is afhankelijk van de ondergrond. Een ondergrond van cement vraagt om een cementgebonden egaline, zoals de Atlas SMS 30. Een ondergrond van gips (anhydriet) vraagt juist om een gipsgebonden egaline, zoals Quartzline Alpha SL Underlayment 2-20mm. Weet je niet met wat voor soort ondergrond je te maken hebt? Kies dan voor een hybride egaline.
  • De ondervloer: elke ondervloer zorgt weer voor een andere droogtijd.
  • Ventileren: het is belangrijk dat vochtige lucht wordt afgevoerd. Wanneer vochtige lucht in de ruimte blijft hangt kan het drogen meer tijd kosten. Tevens is het mogelijk dat de egaline dan helemaal niet droogt.

De geëgaliseerde vloer droogt niet goed

Het kan voorkomen dat het drogingsproces wordt verstoord. De droogtijd na het egaliseren komt dan niet meer overeen met de tijd aangegeven in de productinformatie. Dat de egaline niet droogt zoals verwacht heeft hoogstwaarschijnlijk met de condities in de ruimte te maken. De droogtijd hangt af van de volgende condities:

  • Luchtcirculatie: bij het drogen is het belangrijk dat vochtige lucht afgevoerd wordt. Wanneer deze vochtige lucht in de ruimte blijft hangen kan er condens optreden welke terugslaat op de vloer. Hierdoor ontstaat een witte waas over de egalinelaag. Deze waas kan je opschuren, maar zo ben je weer een dag verder van je kostbare tijd. Voldoende lichtcirculatie in de ruimte is dus van groot belang voor het drogingsproces.
  • Temperatuur: ook speelt de temperatuur een rol bij het drogen van de vloer. Wanneer de omgevingstemperatuur onder de 15 graden Celcius ligt kost het de egaline veel meer moeite om droog te worden. Wij raden daarom een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius aan.
  • Menginstructies verkeerd opvolgen: wanneer de menginstructies verkeerd opgevolgd worden, zoals bijvoorbeeld de duur van het mengen, kan het zo zijn dat de egaline onvoldoende homogeen is. Dit kan ervoor zorgen dat de egaline niet goed droogt.
  • Mengverhouding: gebruik je te veel water bij de egaline? Ook dat kan zorgen voor problemen bij het drogen.