Blog, Doe-het-zelf

Magnesietvloer: belangrijke zaken die je moet weten

Magnesiet-vloer-afbeelding

Wat is een magnesietvloer?

Een magnesietvloer is een soort ondervloer welke gemaakt is van ongeveer 90% houtvezels, magnesium en zout. Het wordt vaak gebruikt bij vloerconstructies welke een laag draagvermogen hebben maar ook vanwege de brandveiligheid, hoge buigsterkte en duurzaamheid. Een magnesietvloer weegt ongeveer 3,5 kilo per vierkante meter bij een vloerdikte van 1 centimeter.

Hoe wordt de magnesietvloer aangebracht?

Het aanbrengen van een magnesietvloer is een proces dat meestal uit meerdere stappen bestaat. Concreet zijn dit de volgende stappen:

  1. Voorbereiding: De ondergrond moet schoon, stabiel en vlak zijn voordat de magnesiet wordt aangebracht;
  2. Plaats randisolatie als Eurocol 806 kantstrook tegen opgaande muren, door gevoerde leidingen, kolommen en andere gemetselde delen welke met de magnesietvloer in contact komen;
  3. Leg ondervloer vochtisolator PE-folie;
  4. Mengen en verpompen materiaal;
  5. Storten: nu is de ondervloer klaar om er magnesiet op te storten;
  6. Strijken: magnesiet wordt verpompt en/of met een stucspaan uitgestreken. De magnesiet moet in een laag wordt aangebracht, en goed worden uitgestreken.

Droogtijd van magniesietvloer

De droogtijd van een magnesietvloer is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de dikte van de laag magnesiet welke is aangebracht, de luchtvochtigheid en de temperatuur in de ruimte. In het algemeen is de droogtijd ongeveer 1 week per 1 cm laagdikte. Het is belangrijk om de vloer voldoende tijd te geven om te drogen voordat er een afwerklaag wordt aangebracht. Anders kan de afwerklaag niet goed hechten of kan er blaasvorming ontstaan.

Het is ook belangrijk om de vloer te beschermen tegen vocht tijdens de droogtijd. Dit kan worden gedaan door middel van een vochtscherm of door de ruimte goed te ventileren. Tot slot wordt het aangeraden om de vloer niet te belasten totdat de vloer volledig droog is. Het Restvochtpercentage blijft lastig te meten en kan bovendien vertraging in de planning opleveren.

Mag je een magnesietvloer aanbrengen in natte ruimtes?

Een magnesietvloer wordt niet toegepast in vochtige of natte ruimtes, omdat de vloer voor 90% aan houtvezels bevat.

Egaliseren van een bestaande magnesietvloer

Het egaliseren van een magnesietvloer is een proces waarbij de vloer wordt voorbereid voor het aanbrengen van een afwerklaag, zoals een microcementvloer, gietvloer, PVC-vloer of laminaat. Het doel van egaliseren is om de vloer glad te maken en ongelijkheden te verwijderen, zodat de afwerklaag gelijkmatig kan worden aangebracht. Er zijn verschillende manieren om een magnesietvloer te egaliseren, afhankelijk van de hoeveelheid ongelijkheid en de gewenste gladheid van de vloer. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Schuren: een magnesietvloer kan worden geschuurd met een schuurmachine en verschillende soorten schuurpapier. Dit proces verwijdert oude lagen afwerkingsmateriaal en ongelijkheden;
  • Strippen: de vloer kan worden gestript met een striptang waarbij oude lagen afwerkingsmateriaal worden verwijderd;
  • Opvullen van gaten: grote gaten of kieren in de magnesietvloer kunnen worden opgevuld met een opvulmateriaal na het primeren, zoals een gipsgebonden reparatiemortel of epoxy gel/lijm , en gladgestreken voor een egaal oppervlakte.
  • Egaline: de magnesietvloer wordt met een gipsgebonden egaline of hybride egaline bedekt, zodat een glad oppervlak ontstaat.

Het is belangrijk om de juiste techniek én de juiste gereedschappen en materialen te gebruiken om een vloer goed te egaliseren. Het is bovendien belangrijk om de vloer schoon te maken voordat een egalisatie wordt uitgevoerd. Ook is het belangrijk om te controleren of de vloer voldoende droog is voordat de geschikte egaline wordt aangebracht.

Gratis advies nodig?

Het aanleggen van een magnesietvloer vereist specifieke kennis, gereedschappen en vaardigheden. Daarom raden wij aan om onze klantenservice te raadplegen voor de juiste toepassing en voorbereiding van de ondergrond. Je kan ook kiezen om RB&MB in te schakelen om de vloer aan te brengen.