Blog, Doe-het-zelf

Duurzaam stucwerk: wat is het?

Duurzaam stucwerk bestaat uit verschillende natuurlijke en duurzame grondstoffen. Het wordt vaak gebruikt als alternatief voor traditioneel stucwerk, dat vaak gemaakt is van chemische producten. Duurzaam stuc is gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals leem, kalk, marmerpoeder en houtvezels. Deze materialen zijn milieuvriendelijk en niet giftig. Bovendien zijn deze materialen vaak lokale en regionale grondstoffen waardoor de transport- en milieu-impact minder is.

Duurzaam stucwerk wordt vaak gebruikt in natuurlijke bouwprojecten, zoals passiefhuizen en ecologische gebouwen. Dit type stucwerk zorgt voor een gezond binnenklimaat, en is bovendien luchtdoorlatend, vochtregulerend en temperatuurregulerend. Het kan ook worden gebruikt voor esthetische doeleinden, zoals het creëren van een rustieke of landelijke look.

Er zijn verschillende ecologische stucmaterialen die beschikbaar zijn voor gebruik in bouwprojecten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Kalkstuc: kalkstuc is gemaakt van natuurlijk kalk. Een grondstof die vaak afkomstig is van kalksteen. Kalkstuc is ademend, vochtregulerend en brandveilig;
  • Leemstuc: leemstuc is gemaakt van natuurlijk leem. Een onveranderlijke grondstof die voorhanden is in veel regio’s. Leemstuc is luchtdoorlatend, vochtregulerend en temperatuurregulerend;
  • Leem-kalkstuc: een combinatie van leem en kalk welke goede ademende- en vochtregulerende eigenschappen heeft;
  • Houtvezelstuc: houtvezelstuc is gemaakt van houtvezels die afkomstig zijn van duurzame bossen. Houtvezelstuc is milieuvriendelijk en ademend, en is geschikt voor interieur- en exterieurwanden;
  • Bemeste stuc: bemeste stuc is een combinatie van natuurlijke grondstoffen zoals kalk, leem en houtvezels, en organische bemesting zoals koeienmest. Dit type stuc is vooral geschikt voor landbouw- en tuinbouwgebouwen.

Deze ecologische stucmaterialen zijn vaak duurzamer en gezonder dan traditionele stucmaterialen, en bieden bovendien esthetische voordelen zoals een natuurlijke look.