Blog, Doe-het-zelf

Is egaline geschikt voor vloerverwarming?

blank

Bij het plaatsen van de ondervloer kan het een goede overweging zijn om vloerverwarming te leggen. Vloerverwarming kent namelijk veel voordelen. Zo verbruikt vloerverwarming 20% minder energie t.o.v. de traditionele radiator. Bovendien is het niet langer nodig om in elke ruimte een radiator te plaatsen. Vloerverwarming is dan ook niet voor niets terug te vinden in elke nieuwbouwwoning.

Vloerverwarming aanbrengen én egaliseren – stappenplan

Het is een goed idee om de verwarmingselementen van vloerverwarming in sleuven te plaatsen. Bij het infrezen van de vloerverwarming is het namelijk niet nodig om de dekvloer uit te breken. Zo bespaar je een hoop tijd, moeite en geld. Maar hoe ga je precies te werk? Wij leggen het stapsgewijs aan je uit:

1 – Uittekenen van de verwarmingselementen

Voordat je aan de slag gaat met het infrezen van de vloer is het belangrijk om te weten hoe de verwarmingselementen komen te liggen. Dit kan je het beste uittekenen. Zo weet je namelijk voorafgaand aan het infrezen of het patroon haalbaar en logisch is.

2 – Vloer infrezen

Wanneer het uittekenen is gelukt is het tijd om de vloer in te frezen. Het infrezen van de vloer is een specialistische klus. Heb je dit niet eerder gedaan? Dan is het wellicht verstandig om een installateur in te schakelen welke hierin gespecialiseerd is. Het is belangrijk dat de vloer diep genoeg wordt ingefreesd. De leidingen mogen tenslotte niet boven de vloer uitsteken. Hou rekening met een diameter van 21 mm voor de sleuven.

3 – Verwarmingselementen aanbrengen

Nadat de vloer ingefreesd is, is het tijd voor het aanbrengen van de warmteleidingen. Leg de leidingen in de sleuven. Klaar met aanbrengen? Zorg dat de vloerverwarming op de juiste manier is aangesloten.

4 – Dichtsmeren van de vloerverwarming met reparatiemortel

Wanneer je er zeker van bent dat de vloerverwarming op de juiste manier is geïnstalleerd, is het tijd om de sleuven op te vullen met reparatiemortel. Wij hebben verschillende soorten reparatiemortel verkrijgbaar voor het dichtsmeren van de vloerverwarming. Welke je kiest is afhankelijk van de ondervloer. Weet je niet zeker welke mortel je nodig hebt? Neem dan contact op met onze klantenservice en zij kunnen je verder helpen. Ons assortiment bestaat o.a. uit reparatiemortel welke al na 60 minuten beloopbaar is. Zorg ervoor dat de sleuven volledig dichtgesmeerd zijn. Dit bevordert namelijk de warmtegeleiding.

5 – Egaline aanbrengen over vloerverwarming

Voordat de vloer geëgaliseerd kan worden met egaline is het belangrijk dat de reparatiemortel droog is. Wacht 24 uur voordat je aan de slag gaat met het egaliseren van de vloer.

Veel gestelde vragen

Welke egaline is geschikt voor vloerverwarming?

Vrijwel elke egaline is geschikt voor vloerverwarming. Daar hoef jij je dan ook geen zorgen over te maken. Een egaline welke wij adviseren is Atlas SMS 30 egaline. Deze egaline gaat goed samen in combinatie met een vloer met vloerverwarming. Bovendien is de egaline al na 4 uur beloopbaar. De volledige droogtijd van egaline is afhankelijk van een aantal factoren.

Welke vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Bij het selecteren van de vloer is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Allereerst dient het type vloer geschikt te zijn voor vloerverwarming. De houten vloer en parket zijn zoal minder geschikte opties. Een houten vloer kan bijvoorbeeld krimpen of uitzetten bij temperatuurschommelingen. Bij het selecteren van de juiste vloer is het eveneens belangrijk dat de vloer warmte kan geleiden. Je wilt namelijk dat de vloer zo snel mogelijk warmte doorgeeft aan de ruimte. Dit bespaard uiteindelijk op een energierekening. De meest geschikt vloeren voor vloerverwarming zijn tegels, steen, PVC en gietvloeren. Tegels en steen zijn de beste geleiders en houden de warmte bovendien goed vast. Maar dat maakt de PVC vloer niet minder geschikt. Een PVC vloer is een veel gebruikte optie om alsnog een houten vloer of parket na te bootsen.

De dikte van egaline bij vloerverwarming

Er is geen aanbevolen laagdikte voor egaline op vloerverwarming. Hou echter rekening met een minimale laagdikte van 3 mm voor het egaliseren van een vloer met vloerverwarming.