Toont alle 2 resultaten

Active filters
Filter op prijs

OVERIGE CATEGORIEËN

Zandcement

Zandcement is een product welke als dekvloer kan dienen. Het materiaal bestaat uit zand, cement en water. Het materiaal is een onmisbare basis voor tal van type vloeren. Een cementdekvloer wordt veelal in combinatie met tegels, laminaat of tapijt gelegd.

De verschillende soorten zandcement

Zandcement is verkrijgbaar als gietbaar zandcement en smeerbaar zandcement. Wat zijn de verschillen en welke variant heb je nodig? Laten we vooropstellen dat het grootste verschil tussen beide varianten de techniek en eigenschappen zijn. Gietbaar zandcement kan snel en eenvoudig over de vloer verdeeld worden en heeft bovendien een hoge druksterkte. Voor het verdelen van de smeerbare variant is meer lichamelijke inspanning nodig. De smeerbare variant zorgt wel voor meer controle. Je stemt de variant dus af op de manier van werken en de eigenschappen van het product.

Waarom een zandcement dekvloer?

Een zandcement dekvloer dient niet als draagvloer. Een zandcement dekvloer wordt gebruikt om leidingen, vloerverwarming en elektra in weg te werken. Bovendien is het mogelijk om de vloer met zandcement te egaliseren. Hierna heb je een vloer welke geschikt is voor het leggen van tegels, laminaat of tapijt.

Een cementdekvloer aanbrengen met gietbaar zandcement

Het aanbrengen van een cementdekvloer op basis van zandcement is niet moeilijk. Echter is enige voorbereiding en stapsgewijs werken belangrijk voor het eindresultaat. Wij vertellen je stap-voor-stap hoe je een cementdekvloer aanbrengt met zandcement. Neem ook altijd het productinformatieblad van het product door.

  1. Dikte bepalen: zandcement is aan te brengen in een aanbevolen laagdikte vanaf 30 mm. Ga je vloerverwarming aanbrengen? Hou dan rekening met een dikte van minimaal 60 mm.
  2. De ondergrond schoonmaken: het is belangrijk dat de ondergrond goed schoon en droog is. Verwijder vet-, mortel- en stucresten en zorg voor een stabiel oppervlak.
  3. Voorbehandeling: voor goede hechting van het zandcement aan de ondergrond is het raadzaam een vloerprimer te gebruiken. Wij raden Quartzline Primer Universal aan voor goede hechting.
  4. Zandcement aanmaken: hou bij het aanmaken van het zandcement rekening met de menginstructies op de verpakking. Deze instructies kunnen per product verschillen en zijn daarom leidend.
  5. Uitgieten van het vloeibare zandcement: breng vooraf level pins aan voor het afmeten van de vloerdikte. Giet het zandcement van het verste punt vanaf de deur en werk naar de deur toe. Bij het aanbrengen van de gewenste dikte is het belangrijk om de level pins in de gaten te houden.
  6. De vloer egaliseren: verdeel het zandcement tot de vloer volledig geëgaliseerd is.
  7. De vloerdikte controleren: maak gebruik van de level pins voor het controleren van de vloerdikte.

Laatste stap: het kan voorkomen dat de zandcementvloer niet volledig vlak is. Voor het leggen van een nieuwe vloer is een egale vloer gewenst. Om een vlakke vloer te creëeren kan je de vloer egaliseren met egaline. Het voordeel van egaline is dat het voor minimale laagopbouw zorgt.

Laagdikte van zandcement

De laagdikte van een zandcementdekvloer is afhankelijk van het type dekvloer. Er zijn drie type dekvloeren: hechtende dekvloer, niet-hechtende dekvloer en zwevende dekvloer. De verschillen zijn als volgt:

  • De hechtende dekvloer plaatst men rechtstreeks op de draagvloer. De minimale aanbevolen dikte is 30 tot 50 mm.
  • De niet-hechtende dekvloer plaatst men juist niet rechtstreeks op de draagvloer. Waterkerende folie of een dampscherm is veelal de onderlaag. De minimale aanbevolen dikte is 50 mm.
  • De zwevende dekvloer plaatst men ook niet rechtstreeks op de draagvloer. Als tussenlaag wordt er een isolatielaag aangebracht. De minimale aanbevolen dikte is eveneens 50 mm.

De droogtijd van zandcement

De droogtijd van zandcement is afhankelijk van een aantal factoren. Bij het drogen van zandcement dien je rekening te houden met de aangebrachte laagdikte, omgevingsfactoren als temperatuur en luchtvochtigheid en het gebruikte product. De vuistregel welke geldt: per aangebrachte centimeter 1 week droogtijd. Een dekvloer van 5 cm dient dus minimaal 5 weken te drogen.